Arborele de cafea – Arabica vs. Robusta


Arborele de cafea locuri de origine si recoltare .
Arabica vs robusta.

Cafea este un cuvant arab probabil derivat din Kaffa ,o regiune din Etiopia unde creste o varietate salbatica a cafelei si unde se spune ca este locul unde a fost descoperita pentru prima data cafeaua de catre un pastor. Dupa ce acesta a observat energia pe care o aveau caprele sale dupa ce mancau fructele unui arbust a luat aceste boabe acasa si le-a pus in apa dar a si dus o parte la calugarii unei manastiri din apropiere.
Cafaua ca si planta este un frumos arbust mereu verde , infrunzit apartinand familie rubinacee, iar Arabica si Robusta sunt cele mai cunoscute si cultivate specii.

 

Desi apartin aceleeasi famili botanice cele 2 specii au caracteristici foarte diferite. 70 % din totalul cafelei plantate este arabica de foarte buna calitate.Bobul de cafea este mai mic, plat si alungit si de culoare verde cu noante albastrui. Arabica este o planta delicata vulnerabila la paraziti si are nevoie de temperaturi cuprinse intre 15 si 24 grade.

 

Altitudinea mai mare unde creste (peste 800 m-2500m) duce la o coacere lenta si atingerea de calitati aromatice deosebite.
Arabica este caracterizata de o aroma fina, o aroma mai delicata si o aciditate placuta. Brazilia, Columbia, Etiopia, America Centrala, Mexic, India si Africa de Est sunt cele mai cunoscute zone unde se produce cafeaua Arabica.

 

Nivelul cofeinei ramane scazut cuprins intre 1,1% si 1,7%
Robusta – asa cum ii spune si numele este o cafea mult mai rezistenta la boli specifice.
Timpul de crestere este foarte rapid , planta producand boabe galben – verzui cu o forma mai neregulata a bobului dar si cu o calitate mai mica decat Arabica dar si cu un nivel mai mare de cofeina! 2%- 4,5%
Robusta are un pronuntat gust – bitter datorita nivelului mai mare e cofeina.
Acum tinand cont de cantitate de cofeina din fiecare soi putem tine mai bine sub control cantitatea pe care o consumam zilnic
Desi unii oameni sunt mai sensibili decat altii la efectele cofeinei, majoritatea pot consuma in conditii de siguranta 200-300 mg de cafea in fiecare zi, fara efecte adverse.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos si sa duca la cresterea nivelului de energie si fericire ceasca cu ceasca.
Te mai astept pe blogul nostru unde in fiecare saptamana postam informatii relevante pentru ca tu sa bei cea mai buna cafea.
De asemenea va asteptam si pe magazinul nostru online unde puteti achizitiona cafea de foarte buna calitate: capsule, boabe, cafea proaspat prajita, cafea de specialitate, instant dar si cafea verde pentru slabit la cele mai bune preturi.
Daca ai nelamuriri nu ezita sa ne suni sau sa ne scrii si te vom ajuta gratuit fara a fi obligat sa achizitionezi ceva.
O saptamana frumoasa si nu uita: Fa-ti timp si bucura-te de o cafea buna!
Razvan Norocel
Moretto Distribution

Moretto Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + nine =