Cum sa –i faci sa nu mai intarzie dar sa se si apuce de treaba exact la inceputul programului ?
Prima ora din program de la 0 la productivitate maxima
Nu este o noutate intarziatul de dimineata si nici productivitatea aproape de 0 a primei ore din program .
Daca in trecut vorbeam de cititul ziarului , discutatul problemelor si frustrarilor politice , neajunsurile la cafeluta de dimineata impreuna cu colegul si in ziua de azi vorbim in mare cam de aceleasi lucruri.
Ziarul a devenit facebook , discutiile si frustrarile politice au devenit economice . Cafeluta de dimineata insotita de o tigara si programul detaliat cu lux de amanunte.
Impreuna cu colegii mei am facut un mic studiu in care am vrut sa aflam obiceiurile si ceea ce se intampla in prima ora si am constatat ca in proportie de peste 85 % activitatea consta in :
- Se ajunge la birou aproape de ora de incepere , exceptie facand un procentaj mic care veneau mult mai devreme dar constransi de alte activitati matinale gen dus copilul la gradinita , lasat sotul sotia la munca dar ea/ el incepea mult mai devreme sau veneau din afara Bucurestiului si evitau aglomeratia etc .Mai este un procent mic si de oameni care veneau cu ceva timp inainte .
- Urmeaza cafeluta , tigara , chiar si un mic dejun si discutia cu colegul/ colega sau cu un grup restrans a ceea ce s-a intamplat cu o seara in urma sau pregatirea unor evenimente care urmeaza sa se intample , o iesire , un meci , un concert etc
Desi rare ,am intalnit si discutii pe probleme legate de ziua precedent de lucru sau pe proiectul in curs , aici vorbim de echipe foarte frumoase , sudate si cu un nivel crescut de productivitate si nu ne-a mirat faptul ca si realizarile dar si veniturile lor erau net superioare .
- Urmeaza instalarea la birou
- Calculatorul este deschis in cele mai bune cazuri si urmeaza inevitabila intrare pe facebook . Unele companii restrictionand accesul intrarea pe facebook se face dupa telefonul intelligent .
Facebook & verificarea concomitenta a emailurilor si déjà vorbim de minutul +45 / +60 de la inceputul programului.
Insa acum cativa ani discutand cu CEO-ul unei mari companii de asigurari despre cafea mi-a impartasit solutia sa pentru a-si determina intreaga echipa sa vina inainte de inceperea programului cu aproximativ o ora .
A anuntat ca la inceputul zilei cafeaua se serveste gratuit din partea companiei intr-un interval de 20 minute apoi in urmatoarele 20 cafeaua costa pentru ca pe timpul programului sa dispara cu desavarsire pana la urmatoarea pauza stabilita .
Surprinderea sa maxima a fost cand si top managementul companiei a inceput sa apara cu 45 minute inainte de inceperea programului .
Dar nu s-a oprit aici ,ci a creat diverse puncte de consum cu scopul précis de a pune in contact oameni / persoane / departamente care trebuiau sau lucrau la un proiect comun, rezultand o mult mai buna comunicare interdepartamentala.
Rezultatele remarcabile nu au incetat sa apara aceasta decizie fiind doar una dintre multele decizii implementate.
Intrand in profunzime putem observa :
– Puterea lucrului gratuit vs platit
– Puterea cantitatii limitate sub cerere – un concept des intalnit in marketingul modern mai ales la compania Apple si nu numai si anume limitarea cantitativa care duce la un efect sporit de dorinta – “trebuie sa-l am”
– Elementul de apartenenta la grup – daca toata lumea vine nu am cum sa nu vin si eu
Si pentru ca nu puteam lasa lucrurile asa la voia intamplarii trebuie avuta in vedere acum mai mult ca niciodata calitatea produselor .
Daca acum 10 ani doar existenta produsului era suficienta , azi calitatea a luat locul datorita abundentei déjà existente si a accesibilitatii la bun .
Este essential ca pe langa elementul – gratuit sa insotim produsul cu un argument calitativ altfel riscam sa pierdem din intensitatea procedurii ca sa nu mai spunem ca putem obtine chiar reversul medaliei si anume transmiterea unui mesaj negativ ( ca nu ne pasa de colectiv si ca facem asta doar pentru interesul propriu )
Pe langa asta cred cu tarie faptul ca resursa umana este cea mai pretioasa resursa.
Grija fata de resursa umana , inainte de toate duce garantat la succesul companiei dar si al omului respectiv.
Un colectiv cu un nivel energetic crescut nu poate avea decat rezultate bune iar atmosfera nu poate fi decat una ideala.
Efectul si factorul calitativ cuprinde si nivelul cofeinei deoarece aceasta are efecte benefice sau contraproductive .
Dar, influenta cantitatii de cofeina asupra organismului si productivitatii este subiectul unui articol viitor .
In speranta ca aceste informatii au fost de interes nu-mi mai ramane decat sa va indemn sa le aplicati dar , sa ma si contactati pentru detalii si neclaritati vis a vis de procedura sau de ce tip de cafea / amestec si modalitate de preparare avem nevoie pentru rezultate maxime .
Cu drag ,
Razvan Norocel
CEO -Moretto Distribution
0729775238
Business coffee solutions & services